Scheenbeenklachten

scheenbeen
Een blessure aan het onderbeen aan de voorzijde wordt ook wel Shin Splint (Mediaal Tibiaal Stress Syndroom) genoemd en zijn vervelende klachten die vooral voorkomen bij sporten waarin springen, rennen, of een hoge intensiteit van de belasting in sport een grote rol spelen, zoals hardlopen, handbal, basketbal, volleybal en turnen. Tevens kunnen deze klachten voorkomen bij skiërs of militairen (mars lopen). De klachten kunnen soms heftig zijn en dan is normaal lopen al een groot probleem. Wacht dus niet te lang met het maken van een afspraak bij een therapeut.

Symptomen

De symptomen van scheenbeenklachten kunnen zijn:
  • Pijn bij bewegen van de voet zoals lopen, traplopen, e.d. meestal aan de voorzijde van de scheen. Dit kan zijn aan de binnenzijde maar ook aan de buitenzijde van het bot.

  • Pijn op het scheenbeenbot: pijn direct op het bot, dit komt daar de spieren vasthechten aan het scheenbeenbot. Soms kunnen er kleine stressfracturen voorkomen in het bot, dit komt door herhaalde belasting die blijven bestaan zonder rustmomenten. 

  • Drukpijn op de scheenbeenspieren of bot.

  • Pijntoename na belasting bijvoorbeeld als u lange dagen moet staan.

  • Opstartproblemen bij het lopen of gaan lopen, bijvoorbeeld bij opstaan vanuit een stoel. 

  • Stijfheid: in de ochtend bij het opstaan.

  • Het aanzetten van bijvoorbeeld hardlopen of versneld lopen.

Behandeling

De behandeling van scheenbeenklachten zijn in eerste instantie gericht zijn op de stand van de voeten, aanpassen schoeisel en ADL instructies. Hiernaast zal naar de trainingsintensiteit worden gekeken en een goed trainingsschema van rust en belasting gegeven worden. Als ondersteuning wordt de behandeling gecombineerd met shockwavetherapie, hierdoor kan meestal al snel de lokale pijn verminderd worden en de belasting weer efficiënt worden opgebouwd.