Hielspoor

hiel
Hielspoor, ook wel bekend als fasciitis plantaris, is een aandoening waarbij er sprake is van pijn in het gebied van de hiel, meestal aan de onderkant van de voet. Deze pijn wordt veroorzaakt door ontsteking en irritatie van de fascia plantaris, een dikke bindweefsellaag die zich uitstrekt van de hiel tot aan de bal van de voet. De exacte oorzaak van hielspoor is niet altijd duidelijk en kan variëren van persoon tot persoon. Enkele mogelijke oorzaken en risicofactoren zijn:

Overmatige belasting: herhaalde druk en spanning op de fascia plantaris als gevolg van langdurig staan, lopen of sporten op harde oppervlakken kunnen bijdragen aan ontsteking en hielspoor.

 • Overgewicht: gewicht legt extra druk op de voeten en kan bijdragen aan de ontwikkeling van hielspoor.

 • Verkeerd schoeisel: het dragen van schoenen met onvoldoende ondersteuning of schoenen met te weinig demping kan de belasting op de voeten verhogen en bijdragen aan de ontwikkeling van hielspoor.

 • Platte voeten of hoge voetboog: anatomische variaties, zoals platte voeten of een te hoge voetboog, kunnen de druk op de fascia plantaris veranderen en hielspoor veroorzaken.

 • Leeftijd: hielspoor komt vaker voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar, maar het kan op elke leeftijd voorkomen.

 • Overmatig strekken van de fascia plantaris: te veel spanning op de fascia plantaris, mogelijk door onjuiste looppatronen of bewegingsgewoonten, kan irritatie en ontsteking veroorzaken.

 • Veranderingen in activiteitenniveau: plotselinge toename van lichamelijke activiteit of sporten zonder voldoende opwarming kan de kans op hielspoor vergroten.

Symptomen

De symptomen van hielspoor kunnen variëren, maar ze omvatten over het algemeen:
 • Pijn in de hiel: meestal is de pijn scherp en stekend, vooral bij de eerste paar stappen 's ochtends of na langdurig zitten. De pijn kan vervolgens afnemen na enige activiteit, maar later op de dag weer erger worden.

 • Pijn bij lopen en staan en opstaan: de pijn kan toenemen wanneer je staat, loopt, rent of trappen loopt.

 • Stijfheid: veel mensen ervaren stijfheid en beperkte beweging in de voet en enkel, vooral 's ochtends.

 • Pijn na inspanning: de pijn kan ook erger worden na langdurige activiteit of na het staan ​​voor lange tijd.

 • Mogelijk zwelling: de hiel kan enigszins opgezwollen aanvoelen of er wat roodheid vertonen.

 • Gevoeligheid: de hiel kan gevoelig zijn als erop wordt gedrukt.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle pijn in de hiel het gevolg is van hielspoor. Er zijn andere aandoeningen die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken, zoals achillespeesontsteking, bursitis, en zenuwirritatie. De diagnose van hielspoor wordt meestal gesteld op basis van symptomen, lichamelijk onderzoek en soms beeldvormende tests zoals röntgenfoto's of echografie. Behandelingen variëren, maar kunnen bestaan uit rust, ijs, rekoefeningen, schoenadvies, orthopedische inlegzolen, fysiotherapie, ontstekingsremmende medicijnen en in ernstige gevallen corticosteroïde-injecties of chirurgie.

Behandeling

De behandeling van hielspoorklachten bestaat doorgaans uit een goed advies en geschikte oefeningen. Maar ook goede begeleiding in de dagelijkse activiteiten kan bijdragen aan het voorkomen van overbelasting van de peesplaat. Er zijn diverse vormen van hielspoor en hierdoor is specialistisch advies van groot belang. Uw shockwave specialist kan u verder helpen om een persoonlijk behandelplan op te stellen. Deze kan bestaan uit tape, oefeningen, maar ook shockwave, EMTT of EPTE.