Kuitspierklachten

kuit
Een blessure aan de kuit of onderbeen kan geleidelijk of acuut ontstaan. De kuitspieren bestaan uit de M. Gastrocnemius en de M. Soleus bevinden zich aan de achterzijde van het onderbeen en zijn voor het overgrote deel verantwoordelijk voor klachten aan het onderbeen. Deze spierklachten kunnen samenhangen met voetklachten waarbij er sprake is van een verkeerde stand van de voet of beperking in bijvoorbeeld het enkelgewricht. Tevens kunnen bepaalde sporten zoals hardlopen, sprinten, een verkeerde looptechniek verantwoordelijk zijn voor klachten aan het onderbeen. Hiernaast zijn er bepaalde beroepen waarbij u veel moet staan of lopen kuitproblemen geven. Onderzoek door de therapeut om te achter halen wat er precies aan de hand is bij deze klachten is van essentieel belang. Wacht dus niet te lang met het plannen van een afspraak.

Symptomen

De symptomen van kuitspierpijn kunnen zijn:
  • Pijn bij bewegen van de voet zoals lopen, traplopen, op de tenen staan. Soms wordt de pijn dan erger en zal uitstralen naar de Achillespees of de knieholte en of het lagere gedeelde van de hamstrings. 

  • Pijntoename na belasting bijvoorbeeld als u lange dagen moet staan.

  • Opstartproblemen bij het lopen of gaan lopen, bijvoorbeeld als u uit bed stapt of als u even gezeten heeft en wilt opstaan en weglopen.

  • Stijfheid: in de ochtend bij het opstaan.

  • Het aanzetten van bijvoorbeeld hardlopen of versneld lopen.

  • Zwakte: soms kan er zwakte optreden in de kuit of het onvermogen goed af te 

Behandeling

De behandeling van kuitklachten zijn in eerste instantie gericht zijn op ADL instructies en het beperken van rek van de kuitspieren zodat de schade beperkt zal blijven. In sommige gevallen wordt het lopen op krukken geadviseerd. Hierna zal de spier lokaal behandeld moeten worden en kan gestart worden met lichte oefentherapie. Gaat lopen weer en wordt de pijn ook minder dan moet de belastbaarheid van de spier opgebouwd worden. Dit zal in ons centrum met een FyzzioKinetic BOX gedaan worden, dit is een trainingsapparaat waarbij u diverse vormen van spieraanspanningen gaat trainen zodat u sneller kan herstellen en beter en meer kracht kan trainen dan bij de klassieke manier van trainen. Tevens zal de belasting verder opgebouwd worden afhankelijk van uw wensen, of dit nu hardlopen of gewoon langdurig wandelen is, de belastingbaarheid zal dusdanig worden opgevoerd zodat de kans op recidief zo klein mogelijk zal zijn. Mocht er in het hele herstelproces toch nog een aanzet nodig zijn om het spierweefsel beter te laten genezen dat kan ook nog shockwave worden ingezet om triggerpoints te behandelen of lokale spierspanningen te reduceren.