Cellulite

cellulite-shockwave-behandeling2
Bron: Storz Medical
Cellulite is een oppervlakkige huidaandoening waarbij de hoeveelheid vetcellen in het onderhuidse bindweefsel toeneemt waardoor bloedvaten vernauwd raken. Door deze verminderde circulatie kunnen vet, vocht en afvalstoffen minder goed worden afgevoerd. Hierdoor verhardt het bindweefsel en vertoont de huid onregelmatigheden zoals bobbeltjes en putjes. Cellulite is geheel onschuldig en wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd daar de huidstructuur doet denken aan de structuur van een sinaasappelschil. Cellulite komt vooral voor op de bovenbenen (voor- en achterzijde), billen, dijen en armen. Cellulite komt bij vrouwen meer voor dan bij mannen.

Verschil Cellulite en cellullitis

Deze twee aandoeningen worden vaak door elkaar gehaald maar zijn wel verschillend. Met Cellulite wordt de bobbelige structuur van de huid en onderhuids bindweefsel bedoeld en is puur cosmetisch. Cellulitis is een bacteriële infectie van het bindweefsel. Wil je zelf testen of je cellulite (sinaasappelhuid) of cellulitis (de bacteriële aandoening) hebt, voel dan aan de huid: bij cellulitis is de huid vaak rood en voelt deze warm aan bij cellulite voelt gewoon koel aan.

Kenmerken van Cellulite

Een aantal kenmerken van Cellulite zijn als volgt:

 • Een verminderde doorbloeding van de huid.

 • Door deze verminderde doorbloeding worden er minder afvalstoffen afgevoerd.

 • Hierdoor ontstaat een ophoping van afvalstoffen tussen de vetcellen waardoor vocht tussen vetcellen niet gelijkmatig wordt verdeeld en dit geeft een bobbelig oppervlak met putjes aan de huid.

 • Ten gevolge van bovenstaande (slechte vochthuishouding, ophoping van vetweefsel, vocht en afvalstoffen) wordt de aanvoer van bloed in de huid slechter en voelt de huid soms koud aan.

 • Hierdoor wordt een vicieuze cirkel in stand gehouden als men niets aan dit probleem doet.

 • Cellulite komt voornamelijk voor bij de bovenbenen, billen en armen (hier is het vetpercentage hoger t.o.v. andere delen van het lichaam).

 • De huidstructuur doet denken aan de structuur van een sinaasappelschil.

 • De huid waar Cellulite voorkomt wordt minder snel bruin door de zon, dit ten gevolge van een toename van vetcellen in het onderhuidse bindweefsel.

Oorzaken van Cellulite

Ongveer 85%-90% van de vrouwen heeft last van Cellulite en kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Erfelijke aanleg. 

  • Indien één of meerdere familieleden Cellulite heeft, dan is de kans groot dat jij het ook hebt. 

 • Een ongezond en eenzijdig voedingspatroon.

  • Te weinig vitaminen, minderalen en vezels geven een grotere kans op Cellulite, maar ook vet eten of te veel zout kunnen de kans hierop vergroten.

 • Onvoldoende lichaamsbeweging.

  • Overgewicht en te weinig beweging kunnen zorgen voor een grotere kans op Cellulite. Sporten en een gezonde leefstijl kan overgewicht voorkomen en is goed voor de bloedcirculatie. 

 • Hormonaal.

  • Hierbij is het hormoon Oestrogeen een belangrijke factor bij het ontstaan van Cellulite, waardoor vrouwen hier vaker last van hebben dan mannen. Hiernaast is de bindweefselstructuur bij de man anders ten opzichte van de vrouw (meer collageen) en de vrouw heeft grotere vetklieren dan de man.

Behandeling van Cellulite

cellulite-shockwave-behandeling
Bron: Storz Medical

Hoewel Cellulite geen medische aandoening is en dus behandeling net noodzakelijk is, vinden veel vrouwen Cellutlite niet mooi en willen er toch iets aan doen.

Ons Sport Medisch Centrum Zaandam heeft een combinatie van diverse mogelijkheden om Cellulite te verminderen dan wel te voorkomen. 

Naast advies m.b.t. leefstijl en voeding en dus doorverwijzing naar onze dietiste wordt ook een beweegschema in ons Centrum aangereikt en oefeningen om thuis uit te voeren.

Bij behandeling wordt bij de intake een schema opgesteld zoals hierboven omschreven en worden diverse metingen (testen) verricht (nulmeting) zodat we weten vanwaar we ons doel starten en om te bepalen waar we uit willen komen. 

In ons SMC maken we hiernaast gebruik van Shockwavetherapie of Acoustic Wave Therapie (AWT) waarbij ter plaatse vetophopingen worden verminderd in de regio waar dit nodig is. De apparatuur is ontwikkeld door Storz Medical uit Zwitserland en wordt in vele centra gebruikt. De methode is veilig en betrouwbaar en er is veel onderzoek naar gedaan over de werking en de effecten.

Effecten van Shockwave op de opperhuid en het onderhuidse bindweefsel

Voor Shockwave (AWT):

De vergrote vetcellen verplaatsen zich omhoog naar het oppervlak van de huid hetgeen een typisch sinaasappelschileffect geeft. De verticale elastische vezels (bindweefsel) trekken niet samen met het omliggende vetweefsel en dit geeft de kuiltjes in de huid. De lokale bloedcirculatie is verminderd.

cellulite-voor-aandoening
Bron: Storz Medical

Tijdens Shockwave (AWT):

Door toepassing van de Shockwave ontstaat er een ontspanning van bindweefsel en neemt de stevigheid van de opperhuid toe waardoor bloedcirculatie ook verbeterd wordt. De vetafbraak wordt gestimuleerd en de oppervlakte van de vetcellen neemt af. Het lymfesysteem wordt verbeterd zodat de celstofwisseling toeneemt.

cellulite-tijdens-aandoening
Bron: Storz Medical

Na Shockwave (AWT):

Door de toepassing van Shockwave wordt de stevigheid van de huid en huidstructuur beter en de doorbloeding van de huid wordt geoptimaliseerd, waardoor de huid er gladder uit gaat zien.

cellulite-na-aandoening
Bron: Storz Medical