Tennisarm of tenniselleboog

buitenkant-elleboog
Een tennisarm, ook bekend als laterale epicondylitis, is een veelvoorkomende aandoening die pijn en ongemak veroorzaakt aan de buitenkant van de elleboog. Het wordt echter niet altijd veroorzaakt door tennis; het kan voorkomen bij mensen die herhaaldelijke bewegingen uitvoeren waarbij de onderarmspieren betrokken zijn. De oorzaak van een tennisarm is meestal overmatige belasting van de pezen van de onderarmspieren aan de buitenkant van de elleboog. Deze overbelasting kan leiden tot kleine scheurtjes en ontstekingen in de pezen.

Enkele veelvoorkomende oorzaken en risicofactoren voor het ontwikkelen van een tennisarm zijn:
 • Herhaalde bewegingen: activiteiten waarbij herhaalde bewegingen van de pols en onderarm betrokken zijn, zoals tennis, schilderen, timmeren, computergebruik of het uitvoeren van handmatig werk, kunnen de pezen bij de elleboog overbelasten en leiden tot een tennisarm.

 • Slechte techniek: bij tennis kan het gebruik van een verkeerde techniek, zoals een onjuiste backhandbeweging, de kans op een tennisarm vergroten.

 • Overbelasting: het plotseling intensiveren van lichamelijke activiteiten of het uitvoeren van taken die je spieren niet gewend zijn, kan leiden tot overbelasting van de pezen en uiteindelijk tot een tennisarm.

 • Leeftijd: mensen tussen 30 en 50 jaar lopen een groter risico op het ontwikkelen van een tennisarm, omdat pezen na verloop van tijd minder flexibel en veerkrachtig kunnen worden.

 • Geslacht: hoewel het iedereen kan treffen, komt een tennisarm vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

 • Onderliggende gezondheidsfactoren: factoren zoals roken, obesitas en bepaalde medische aandoeningen kunnen het risico op het ontwikkelen van een tennisarm verhogen.

Symptomen

De symptomen van een tenniselleboog kunnen zijn:
 • Pijn aan de buitenkant van de elleboog: pijn is meestal gelokaliseerd aan de laterale epicondyl (buitenkant van de elleboog) en kan uitstralen naar de onderarm.

 • Pijn bij bewegen: pijn en ongemak worden vaak erger bij activiteiten waarbij de hand, pols en onderarm worden gebruikt, zoals het vasthouden van een racket, het tillen van voorwerpen of het draaien van de onderarm.

 • Pijn bij grijpen of knijpen: het vastpakken van voorwerpen, het draaien van een deurklink of het uitvoeren van simpele taken waarbij de hand en vingers betrokken zijn, kan pijn veroorzaken.

 • Stijfheid: de elleboog kan stijf aanvoelen, vooral 's ochtends of na periodes van inactiviteit.

 • Zwakte: soms kan er zwakte optreden in de hand en pols, waardoor het moeilijker wordt om voorwerpen vast te houden.

 • Gevoeligheid: de buitenkant van de elleboog kan gevoelig zijn voor aanraking of druk.

Het is belangrijk om bij aanhoudende tenniselleboogklachten hulp bij een therapeut te zoeken. Een therapeut kan de exacte lokalisatie van de klachten vaststellen en een behandelplan aanbevelen dat kan bestaan uit rust, fysiotherapie, rek- en spierversterkingsoefeningen, het aanpassen van activiteiten of techniek en in sommige gevallen Shockwave, EMTT, taping techniek of EPTE.

Behandeling

De behandeling van een tennisarm omvat doorgaans rust, ijs, pijnstillende medicijnen, fysiotherapie, het aanpassen van activiteiten om overbelasting te vermijden, het dragen van een elleboogbrace (vraag uw therapeut voor de juiste brace) en soms zelfs corticosteroïde-injecties. In ernstige gevallen waarin conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kan een operatie worden overwogen. Het is belangrijk om bij aanhoudende pijn in de elleboog een shockwave specialist te raadplegen voor een juiste diagnose (onderzoek en echografie) en behandeling (o.a. PIT techniek, oefentherapie, shockwave of EPTE).