Hand- en polsklachten

hand
Pijn in de pols en hand kan verschillende oorzaken hebben, zoals een direct trauma denk aan een val op straat. Soms is de ontstaanswijze onduidelijk en komen de klachten geleidelijk. Herhaalde bewegingen van de pols kunnen de klachten ook veroorzaken maar polsklachten kunnen ook vanuit de nek ontstaan. Bekende aandoeningen in de pols zijn artrose, artritis en carpaal tunnelsyndoorm (CTS). Bij deze laatste ontstaan vaak tintelingen in de hand door compressie in de carpale tunnel in de pols.

Symptomen

De symptomen van hand- en polsklachten kunnen zijn:
  • Pijn in de pols aan de voorzijde.

  • Tintelingen vanuit de pols meestal naar de vingers toe. 

  • Een slapend gevoel in de hand en of vingers.

  • Minder kracht al of niet t.g.v. pijn maar ook door druk in de carpale tunnel.

  • Verminderde bewegelijkheid van de pols.

  • Stijfheid van de pols en hand die in de loop van de dag iets minder wordt. 

pols

Behandeling

De behandeling van hand- en polsklachten wordt meestal vooraf een echo gemaakt om te kijken of er aandoeningen in de pezen zijn of ruimtes in de pols verkleint zijn. Dit wordt dan met de andere zijde vergeleken. Naast onderzoek op bewegelijkheid en kracht wordt dan mobilisaties verricht om meer bewegelijkheid te krijgen en krachttraining opgestart. Thuis krijgt u ook oefeningen meer om dit te onderhouden.

Als ondersteuning wordt de behandeling gecombineerd met shockwavetherapie, hierdoor kan meestal al snel de lokale pijn verminderd worden en de belasting weer efficiƫnt worden opgebouwd. Bij artrose klachten kan ook gebruikt gemaakt worden van EMTT (Magneetveld therapie) dit is een innovatieve techniek die door een aantal praktijken in Nederland toegepast wordt met vaak gunstige effecten. De orthopeed kan ook injecties geven in het gebied en hiernaast therapie voorschrijven.