SMC Zaandam

Achillespeesklachten

achillespees
Achillespeesklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, variërend van overbelasting tot letsel (achillespeesscheur). Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van achillespeesklachten:
  • Slechte techniek of schoeisel: onjuiste looptechniek of het dragen van slecht passend schoeisel tijdens sportieve activiteiten kan de druk op de achillespees verhogen en blessures veroorzaken.

  • Verandering in activiteit: plotselinge veranderingen in intensiteit, duur of frequentie van fysieke activiteit kunnen de pees belasten en leiden tot irritatie of ontsteking.

  • Leeftijd: met het ouder worden neemt de elasticiteit van pezen af, waardoor ze vatbaarder worden voor blessures.

  • Korte kuitspieren met of zonder hoge of lage spierspanning: als de kuitspieren te strak zijn, kan dit extra spanning uitoefenen op de achillespees en problemen veroorzaken.

  • Platvoeten of holvoeten: afwijkingen in de voetboog kunnen de belasting op de achillespees ongelijk verdelen, wat problemen kan veroorzaken.

  • Gebrek aan warming-up of cooling down: onvoldoende voorbereiding voor de fysieke activiteit en het niet regelmatig stretchen van de kuitspieren kan het risico op blessures vergroten.

  • Direct trauma: drecte verwondingen aan de achillespees, zoals een scheur of verrekking, kunnen pijn en beperkingen veroorzaken.

  • Aandoeningen: sommige medische aandoeningen zoals achillespeesontsteking (achilles tendinitis) of degeneratieve aandoeningen kunnen bijdragen aan achillespeesklachten.

  • Medicatiegebruik: bepaalde medicijnen, zoals bepaalde antibiotica (bijv. fluoroquinolonen), kunnen het risico op achillespeesblessures verhogen.

Het is belangrijk om bij aanhoudende achillespeesklachten medische hulp te zoeken. Een arts of fysiotherapeut kan de exacte oorzaak vaststellen en een behandelplan aanbevelen dat kan bestaan uit rust, fysiotherapie, rek- en versterkingsoefeningen, het aanpassen van activiteiten, schoeisel of techniek, en in sommige gevallen medicatie of zelfs chirurgie bij ernstige gevallen van letsel.

Symptomen

Achillespeesklachten kunnen variëren van milde irritatie tot ernstige ontsteking en scheuren van de achillespees, die zich bevindt aan de achterkant van het onderbeen, net boven de hiel. De symptomen kunnen geleidelijk ontstaan ​​of plotseling optreden, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Hierbij de veelvoorkomende symptomen van achillespeesklachten:
  • Pijn: pijn langs de achterkant van het onderbeen, net boven de hiel, is het meest voorkomende symptoom. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan toenemen tijdens fysieke activiteit, zoals lopen, rennen of springen.

  • Stijfheid en ochtendstijfheid: bij achillespeesklachten wordt er vaak stijfheid in de pees 's ochtends of na perioden van inactiviteit ervaren. Dit kan verbeteren naarmate de pees opwarmt, dus na enige passen of na 5-10min. in de ochtend.

  • Zwelling: de achillespees kan opzwellen als reactie op ontsteking of overmatig gebruik. Dit kan leiden tot een zichtbare verdikking van het gebied. De zwelling kan verschillende oorzaken hebben en verreist een aparte behandeling.

  • Gevoeligheid en pijn bij aanraken: de pees kan gevoelig zijn als er druk op wordt uitgeoefend (is soms normaal), bijvoorbeeld als je erop drukt of klopt.

  • Krakend geluid: in sommige gevallen kan een knappend of krakend geluid worden gehoord of gevoeld bij beweging van de achillespees.

  • Roodheid en warmte: als gevolg van ontsteking kan het gebied rond de Achillespees rood en warm aanvoelen.

  • Beperkte beweging: mensen met ernstige achillespeesklachten kunnen beperkte bewegingsvrijheid in de enkel ervaren.

Het is belangrijk om bij aanhoudende achillespeesklachten medische hulp te zoeken. Een arts of fysiotherapeut kan de exacte oorzaak vaststellen en een behandelplan aanbevelen dat kan bestaan uit rust, fysiotherapie, rek- en versterkingsoefeningen, het aanpassen van activiteiten, schoeisel of techniek, en in sommige gevallen medicatie of zelfs chirurgie bij ernstige gevallen van letsel.

Behandeling

De behandeling van achillespeesklachten hangt af van de ernst van de klachten. Naast rust, goede sportbegeleiding, de juiste oefeningen, aanpassingen in schoenen en loopscholing kunnen ook een goede loopanalyse bijdragen aan een goed herstel. Tevens is een goede begeleiding om activiteiten aan te passen om te veel belasting op de pees te voorkomen van essentieel belang. Shockwave en EPTE en ondersteunende tapevormen zijn goede aanvullingen en bieden vaak in aanvang een gunstig herstel.