Rugklachten

rug-rond-opzetstuk
Rugpijn is een veelvoorkomende klacht en kan verschillende oorzaken hebben, variërend van hoge spierbelasting tot meer ernstige aandoeningen. Voor een nauwkeurige diagnose en behandeling is het altijd het beste om professioneel advies in te winnen bij een therapeut. Na gedegen onderzoek kan bepaald worden wat de oorzaak van de rugpijn is. Soms kan dit door een verkeerde houding zijn of triggerpoints die ook wel spierknopen worden genoemd die de rugspier altijd in een hoge spanning houden. Maar ook een verkeerde houding of verkeerde tiltechniek waardoor hernia klachten ontstaan kunnen oorzaak zijn van pijnklachten of bewegingsbeperkingen in de rug.
onderrug

Enkele veelvoorkomende oorzaken en risicofactoren voor het ontwikkelen lage rugklachten of low back pain zijn:

 • Herhaalde bewegingen: activiteiten waarbij herhaalde bewegingen van de rug zoals veel buk- en tilbewegingen.

 • Slechte buk- en tiltechniek: een verkeerde techniek bij werkbelasting zoals verhuizers kunnen bij een verkeerde techniek de kans op rugklachten vergroten.

 • Overbelasting: het plotseling intensiveren van lichamelijke activiteiten of het uitvoeren van taken die je spieren niet gewend zijn, kan leiden tot overbelasting van de pezen en uiteindelijk tot een lage rugklachten.

 • Leeftijd: rugklachten komen bij alle leeftijden voor.

 • Geslacht: rugklachten komen bij zowel mannen als vrouwen voor.

 • Onderliggende gezondheidsfactoren: factoren zoals roken, obesitas en bepaalde medische aandoeningen kunnen het risico op het ontwikkelen van rugklachten verhogen.

rug-plat-opzetstuk

Symptomen

De symptomen van rugpijn kunnen zijn:

 • Pijn in het midden van de rug, soms aan één kant dus of links of rechts. In een aantal gevallen zijn er ook klachten in het been aanwezig, meestal achter het bovenbeen en in de kuit en soms in de voetzool. 

 • Pijn bij bewegen: pijn en ongemak worden vaak erger bij activiteiten waarbij de rug moeizaam kan buigen, u merkt dit bij bukken en tillen zoals een boodschappentas tillen of in de ochtend de sokken aandoen.

 • Stijfheid: in de ochtend is dit vaak aanwezig en bij bewegen neemt dit af. De rug kan stijf aanvoelen, vooral 's ochtends of na periodes van inactiviteit.

 • Zwakte: soms kan er zwakte optreden in de één of beide benen.

 • Gevoeligheid: in een deel of het gehele been kan er gevoeligheid of gevoelloosheid optreden.

rug-U-opzetstuk
middenrug

Behandeling

De behandeling van rugpijn zal in eerste instantie gericht zijn op beweeginstructies, dus hoe kun je het beste gaan zitten, staan, lopen zodat je rug efficiënter belast wordt. Hiernaast zal gekeken worden of er een beperking aanwezig is in de rug zodat deze gemobiliseerd kan worden. Ook zullen er oefeninstructies volgen om je rug mobieler en sterker te maken. Tevens wordt er op langere termijn gekeken: onderzoek geeft aan dat het optimaliseren van kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen op langere termijn rugpijn vermindert. Medisch Fitness of Personal Training kan hierbij zeer goed helpen.

Hiernaast kan afhankelijk van de klachten Shockwavetherapie gunstige effecten bieden om spieren in de rug te ontspannen, maar ook om spierfascie los te maken of triggerpoints te behandelen. Behandeling met shockwave geeft de therapeut en client meer mogelijkheden om te behandelen en te oefenen.

Wilt u ook snel van uw rugpijn af zijn? Neem dan contact op met ons.